Kan man beviljas skuldsanering flera gånger?

Nej, huvudregeln är att man i princip endast kan beviljas skuldsanering en gång. Det är därför av vikt att den som söker skuldsanering verkligen har kommit till en punkt där han eller hon verkligen har möjlighet att ”börja om” och i övrigt har förutsättningarna för att inte ånyo hamna i samma eller liknande ekonomiska situation.

Emellertid finns det en undantagsregel som anger att om det föreligger ”synnerliga ”skäl” kan skuldsanering beviljas mer än en gång. Detta är dock ett undantag från huvudregeln att skuldsanering endast får beviljast en gång och detta undantag skall tillämpas mycket restriktivt.

Kommentarer

 1. K säger

  Hej!
  Min före detta man haft skuldsanering en gång tidigare och blivit ”fri” av sina skulder för ca 2 år sedan, tror jag. Han fortsatte och arbetade i service branschen men nu är konkursen för hans företag väldigt nära, och han kommer säkert att hamna i samma situation igen. Skulderna baserade på på skatteskulder. Orsaken till att han har hamnat fel i sitt liv- trots att han har fått en annan ”chans” -(blivit fri av sina skulder och startat om bolaget) är att han är alkoholist. Något som han har kämpat med i omgångar men inte riktigt tagit på allvar och ville inse. Nu verkar han har kommit till botten av sitt liv, och jag är osäker på om han lyckats vända detta. Vi har ett barn gemensamt, därför ligger mitt intresse och oro kvar, hur det går för honom i framtiden? Jag inbildar mig att min före detta man tror han ”överlever” och klarar åren med skuldsanering, som han gjorde förut, och sen är det ”över” Men nu undrar jag, har man en ”annan chans” för den typen av skuldsanering? Gällande skatteskulder. Jag vet mycket väl att han har struntat i sin chans och missbrukat sitt förtroende som männiksa/arbetsgivare. Men jag undrar inombords vad vi har att förvänta oss, jag och min son, hur det kommer att gå för hans far? Kan han dras med dessa skulder tillsvidare i sitt liv?
  Med vänlig hälsning och förhopppning av svar irfån Er:

 2. Skuldsanering.info säger

  Hej.

  Det är onekligen en tråkig situation som din f d make har hamnat i. Även om inget är omöjligt blir det sannolikt svårt för honom att erhålla en andra skuldsanering. Som jag förstår dig är det i huvudsak skatteskulder som det är fråga om vilket trots allt får betecknas som positivt för honom. Anledningen till detta är att skatteskulder som huvudregel automatiskt preskriberas efter fem år, d v s skulderna försvinner efter fem år. Detta i motsats till privata skulder som man riskerar att ha efter sig under hela livet om fordringsägarna framställer krav med jämna mellanrum.

  Dock är det av vikt att din f d make hanterar konkursen på ett korrekt sätt och dels ”planerar” konkursen på rätt sätt, dels ser till att inte göra några ”dumheter” i samband med konkursen. Tyvärr är det alltför vanligt att man inför en konkurs gör transaktioner som såväl kan vara olagliga som kosta dyrt i framtiden. Försök därför se till att din f d make har kontakt med någon som har god kunskap i obeståndsrätt och gedigen erfarenhet från hantering av konkurser. Detta kan visa sig vara väl värt i framtiden. Tveka inte återkomma för det fall att ni behöver hjälp med att finna någon som kan hjälpa er i närheten av där ni är bosatta.

  /Mvh Skuldsanering.info

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *